Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Examination of an effect of conditions of pressing of elements from iron dust on microgeometry of their surfaces.

Tytuł:
Examination of an effect of conditions of pressing of elements from iron dust on microgeometry of their surfaces.
Autorzy:
Tomasik, J.
Data publikacji:
2003
Słowa kluczowe:
mikrogeometria powierzchni
porowatość
ciśnienie
prasowanie
metalurgia proszków
elementy maszyn
surface microgeometry
porosity
pressure
pressing
powder metallurgy
machine elements
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The paper presents chosen results of surface micro-geometry examinations carried out for elements produced from NC.100.24 iron dust by the die pressing method. Dependence of parameters such as Ra, Rz i Rp on pressing pressure as well as iron dust grainless has been illustrated in a graphic form of diagrams. It was noticed that the above mentioned parameters that are universally applied for surface micro-geometry appreciationcan also be used for appreciation of porous surfaces since they are sensitive to changes of their manufacturing conditions. Results of scanning as well as space measurements that enable to realise qualitative appreciation of examined surfaces considering their shape, depth, arrangement of pores, and an analysis of reasons that have an effect on surface geometric structure shaping in the process of pressing, have also been presented.
Przedstawiono wybrane wyniki badań mikrogeometrii powierzchni elementów wykonanych z proszku żelaza NC.100.24 metodą prasowania matrycowego. Omówiono zależność parametrów Ra, Rz i Rp od ciśnienia prasowania i ziarnistości proszku. Stwierdzono, że te parametry oceny mikrogeometrii powierzchni mogą być użyte do oceny powierzchni porowatych. Zaprezentowano także wyniki pomiarów skaningowych i przestrzennych, umożliwiających ocenę jakościową badanych powierzchni ze względu na kształt, głębokość i rozmieszczenie porów oraz analizę przyczyn wpływających na kształtowanie się struktury geometrycznej powierzchni w procesie prasowania.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies