Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ kulowania na proces nawęglania i wybrane właściwości wytrzymałościowe stali 18 HGT.

Badano wpływ kulowania przed nawęglaniem oraz warunków procesu nawęglania na wybrane właściwości wytrzymałościowe próbek ze stali typu 18 HGT. Jak wynika z przeprowadzonych badań wstępne odkształcenia warstwy wierzchniej próbek przez kulowanie sprzyjają uzyskaniu wyższego stężenia węgla w warstwie, przy czym za wyjątkiem zmęczeniowej wytrzymałości stykowej uzyskane wartości Zgo, Rm, R0.2 i Rg utrzymują się na poziomie odpowiadającym wynikom próbek niekulowanych. W przypadku struktur martenzytycznych z niewielką ilością austenitu szczątkowego na próbkach hartowanych bezpośrednio z temperatury procesu nawęglania, uzyskano wyższe wartości badanych właściwości w porównaniu z próbkami hartowanymi z obniżonej temperatury.
The influence of shot-peening before carburization and the conditions of the process of carburization on the selected strength properties of samples of steel 18HGT have been tested. The results shaw that the prestrains of surface layer of the samples provide for obtaining of the higher concentration of carbon in the layer and exceptional fatigue contact strength, while the obtained values of Zgo, Rm i R0.2 remain on the level corresponding to the results of tests with not peened samples. In case of samples with martensite structure containing small quantities of retained austenite, samples quenched immediately after carburization had better results of the tested properties than those which were cooled down to the hardening temperature and quenched.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies