Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Badania szybkości usuwania bizmutu z ciekłych stopów Cu-Bi w warunkach obniżonego ciśnienia

Tytuł:
Badania szybkości usuwania bizmutu z ciekłych stopów Cu-Bi w warunkach obniżonego ciśnienia
Autorzy:
Fornalczyk, A.
Blacha, L.
Data publikacji:
2004
Słowa kluczowe:
szybkość usuwania bizmutu
usuwanie bizmutu
stopy ciekłe Cu-Bi
rafinacja próżniowa
parowanie
rate of bismuth removal
kinetics of bismuth removal
bismuth removal
liquid Cu-Bi alloys
vacuum refining
evaporation
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem pracy było zbadanie kinetyki usuwania bizmutu z ciekłych stopów Cu-Bi na drodze rafinacji próżniowej. Do realizacji tak sformułowanego celu, koniecznym stało się: wyznaczenie wartości współczynnika przenikania masy dla badanego procesu, oszacowanie współczynników wnikania masy w fazie ciekłej, wyznaczenie stałej szybkości parowania oraz określenie etapu determinującego przebieg procesu parowania. Praca obejmowała także badanie szybkości usuwania bizmutu ze stopów Cu-Bi.
The aim of the study has been research of the kinetics of bismuth removal from the liquid Cu-Bi alloys in a vacuum refining process. To reach this objective it was necessary to: determine an experimental coefficient of the mass transfer, estimate coefficient values of the mass penetration in a liquid phase, determine the evaporation rate constant, and to determine the stage conditioning the evaporation process. The rate of bismuth removal from the Cu-Bi alloys was also investigated.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies