Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Właściwości stopu układu: spodumen-skaleń potasowy-skaleń sodowy

Tytuł:
Właściwości stopu układu: spodumen-skaleń potasowy-skaleń sodowy
Autorzy:
Cioch, A.
Izak, P.
Stempkowska, A.
Thiery, D.
Data publikacji:
2009
Słowa kluczowe:
spodumen
eutektyk
lepkość
spodumene
eutectic mixture
viscosity
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Przedmiotem badań było określenie wybranych właściwości fizykochemicznych stopów układu; spodumen - skaleń potasowy - skaleń sodowy, użytecznych w technologii ceramicznej. Szczególną uwagę zwrócono na temperaturę topnienia (efekt półkuli) oraz inne parametry stopu w aspekcie stopnia rozdrobnienia spodumenu. Stwierdzono, że stopień zmielenia wpływa tylko na niektóre parametry fizykochemiczne stopu. Wielkość tego wpływu uzależniona jest przede wszystkim od składu topników. Dlatego każdy przypadek stosowania spodumenu w ceramice wymaga indywidualnej analizy.
In ceramic industry size-reduction is very important however still not appreciate parameter. This factor decides both, course of high-temperature reaction and other technological processes. In this paper investigations about triangle; spodumene - sodium feldspar-potassium feldspar have been shown. Special attention on melting temperature (hemisphere effect) and another parameters of melt e.g. flowability, softness, shrinkage depend on size reduction level of aluminum lithium silicate has been paid. The degree of grinding spodumene changes only some parameters of alloys. Therefore every case use of spodumene in ceramics required individually analysis.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies