Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Research on non-conventional methods of abrasive machining.

Tytuł:
Research on non-conventional methods of abrasive machining.
Autorzy:
Marciniak, Mieczysław
Nowicki, Bogdan
Data publikacji:
2001
Słowa kluczowe:
obróbka ścierna
szlifowanie
segmenty obrotowe
gładzenie
abrasive machining
grinding
segmental wheel
honing
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The results of research on non-conventional grinding of flat surface and the non-conventional method of honing of free form surfaces are presented in this paper. Non-conventional grinding offers following advantages: removes built-up materials from the grain face surface, changes grain edge geometry, decreases grinding forces and workpiece temperature. Non-conventional (NH) honing makes it possible to carry out the shaping and the finishing operations on the same machine tool. The removal rate of NH is up to 2000 mm3/min and the surface roughness after machining is Ra=0,1-3 micrometer.
W pracy przedstawiono rezultaty niekonwencjonalnego szlifowania ściernicą z obrotowymi segmentami oraz niekonwencjonalnego gładzenia powierzchni krzywoliniowych. Przy szlifowaniu niekonwencjonalnym uzyskano znaczny wzrost wydajności, obniżenie sił i temperatury szlifowania wskutek samoostrzenia i usuwania zalepień. W procesie gładzenia niekonwencjonalnego określono wpływ różnego rodzaju osełek na warunki mikroskrawania. Wydajność obróbki sięga 2000 mm3/min, a chropowatość obrobionej powierzchni Ra wynosi 0,1-2 mikrometry.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies