Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ morfologii kapilar na strukturę infiltrowanych kompozytów miedź-wolfram

Tytuł:
Wpływ morfologii kapilar na strukturę infiltrowanych kompozytów miedź-wolfram
Autorzy:
Leżański, J.
Data publikacji:
2000
Słowa kluczowe:
kapilary
kompozyt
morfologia
materiał porowaty
miedź
wolfram
capillaries
composite
morphology
porous material
copper
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Przedstawiono wyniki badań przeprowadzonych w celu określenia wpływu morfologii i wielkości kapilar w porowatych materiałach na przebieg infiltracji cieczy oraz na strukturę otrzymanych kompozytów. Porowate materiały wytwarzane są z proszku lub z włókien wolframu, metodą prasowania i spiekania lub tylko prasowania. Materiały te infiltrowano ciekłą miedzią w atmosferze wodorowej. Analizowano udział porowatości otwartej i zamkniętej w porowatych materiałach oraz wpływ morfologii i wielkości kapilar na stopień wypełnienia ich cieczą oraz na strukturę otrzymanych kompozytów miedź-wolfram.
Porous materials produced from wolfram-powder or fibre by the method of pressing and sintering, or by pressing alone, were infiltrated with liquid copper, in the atmosphere of hydrogen. The fractions of the open and closed porosities in the porous materials and the influence of the morphology and of the size of the capillaries on the degree of their filling with liquid and on the structure of the won copper-wolfram composites were analized. The results are presented.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies