Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ zanieczyszczeń składu chemicznego na temperaturę rekrystalizacji miedzi (analiza literaturowa).

Tytuł:
Wpływ zanieczyszczeń składu chemicznego na temperaturę rekrystalizacji miedzi (analiza literaturowa).
Autorzy:
Kwapisiński, P.
Knych, T.
Data publikacji:
1998
Słowa kluczowe:
miedź
temperatura rekrystalizacji
rekrystalizacja
skład chemiczny
zanieczyszczenia
copper
recrystallization temperature
recrystallization
chemical composition
impurities
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Wyraźny wpływ na proces rekrystalizacji miedzi mają niektóre pierwiastki dodawane w niewielkich nawet ilościach. Stwierdza się przy tym, że intensywność wpływu dodatków maleje na ogół ze wzrostem ich zawartości. Próby wyjaśnienia wpływu dodatków na temperaturę rekrystalizacji często odwołują się do stwierdzenia, że hamują one proces migracji granic ziarn. Nie znane jest w pełni oddziaływanie dodatków na proces zarodkowania. Trudny również do przewidzenia jest pojedynczy, jak i sumaryczny, wpływ domieszek na temperaturę rekrystalizacji. Przydatność walcówki miedzianej na druty emaliowane jest określana na podstawie badań określających jej podatność do rekrystalizacji.
The recrystallization of copper is distinctly influenced by some elements even if they are added in little quantities. It has been stated that the intensity of their influence generally diminishes with the growth of their content. The trials to elucidate the influence of additions on the recrystallization temperature often adduce the statement that they hamper the migration process of the granule reach. The influence of additions on the sporification process is not fully known. The singular and global influence of admixtures on the recrystallization temperature is also difficult to foresee. The usability of the copper-wire rod for the enamel wires is defined on the ground of examination of its susceptibility to crystallization.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies