Tytuł pozycji:
Wpływ metody formowania na strukturę i własności spiekanych stali szybkotnących
W pracy wykazano, że stale doświadczalne typu HS6-5-2 i HS12-1-5-5 wytwarzane metodą formowania gęstwy polimerowo-proszkowej (PIM) cechują się niższą temperaturą spiekania w stosunku do tych samych gatunków stali wytwarzanych przez prasowanie i spiekanie (PM). Stwierdzono, że wyższą gęstość, bardziej jednorodną strukturę z drobnymi wydzieleniami faz węglikowych otrzymuje się podczas spiekania stali formowanych z gęstwy w atmosferze mieszanki gazów ochronnych.
In that paper it has been demonstrated that experimental steels of the HS6-5-2 and HS12-1-5-5 type made by the polymer-powder slurry forming (PIM) characterised by a lower sintering temperature, in relation to the same steel grades manufactured by compaction and sintering (PM). It has been found out that higher density, more homogeneous structure with fine precipitations of carbide phases are obtained during sintering of steels formed out of the slurry in the atmosphere of inert gases.