Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ metody formowania na strukturę i własności spiekanych stali szybkotnących

Tytuł:
Wpływ metody formowania na strukturę i własności spiekanych stali szybkotnących
Autorzy:
Dobrzański, L.A.
Matula, G.
Levenfeld, B.
Varez, A.
Torralba, J.M.
Data publikacji:
2003
Słowa kluczowe:
metody formowania
struktura
własności
spiekana stal szybkotnąca
gęstość
proszek
form method
structure
properties
high-speed steel
density
powder
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W pracy wykazano, że stale doświadczalne typu HS6-5-2 i HS12-1-5-5 wytwarzane metodą formowania gęstwy polimerowo-proszkowej (PIM) cechują się niższą temperaturą spiekania w stosunku do tych samych gatunków stali wytwarzanych przez prasowanie i spiekanie (PM). Stwierdzono, że wyższą gęstość, bardziej jednorodną strukturę z drobnymi wydzieleniami faz węglikowych otrzymuje się podczas spiekania stali formowanych z gęstwy w atmosferze mieszanki gazów ochronnych.
In that paper it has been demonstrated that experimental steels of the HS6-5-2 and HS12-1-5-5 type made by the polymer-powder slurry forming (PIM) characterised by a lower sintering temperature, in relation to the same steel grades manufactured by compaction and sintering (PM). It has been found out that higher density, more homogeneous structure with fine precipitations of carbide phases are obtained during sintering of steels formed out of the slurry in the atmosphere of inert gases.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies