Tytuł pozycji:
Bromiany w wodzie do picia
Ozon jest alternatywnym dezynfektantem i utleniaczem dla chloru. Jednakże ozonowanie powoduje także powstawanie ubocznych produktów utlenienia (UPU) i dezynfekcji. Do organicznych produktów utlenienia ozonem można zaliczyć: aldehydy, ketony, alifatyczne i aromatyczne kwasy karboksylowe, kwasy bromooctowe, bromoacetonitryle, a także chloroform i inne trihalogenometany, które powstają po końcowej dezynfekcji chlorem. Najbardziej charakterystycznym nieorganicznym ubocznym produktem ozonowania są bromiany (BrO3-), których dopuszczalne stężenie w wodzie do picia nie powinno przekraczać 10 mg/dm3. Metody, które prowadzą do zmniejszenia UPU w uzdatnionej wodzie są następujące: ˇ Usuwanie związków organicznych z wody (prekursorów UPU) przed utlenieniem zarówno chlorem, jak też ozonem, ˇ Wstrzymanie dezynfekcji aż do etapu, gdy konwencjonalnymi metodami nie zostanie zredukowana ilość prekursorów ubocznych produktów dezynfekcji, ˇ Usuwanie ubocznych produktów dezynfekcji
Ozone is viable alternative disinfectant and oxidant for chlorine. However ozonation have arisen also) disinfection by-products (DBPs). These organic by-products can include: aldehydes, ketones, aliphatic and aromatic carbonylic acids, bromoacetic acids, bromoacetonitriles and also chloroform and other trihalomethanes, with arise after final disinfection chloride. The major inorganic ozonation disinfection by-products is bromate ( BrO3). The US Environmental Protection Agency has proposed a maximum contaminant level 10 mg/dm3. Methods can be used to reduce in finished water: ˇ Remove the natural organic material in the water (DBP precursors) prior to oxidizing processes such as chlorination and ozonnation, ˇ Defe disinfection until after filtration so that conventional treatment will have reduced the DBPs precursors, ˇ Remove the DPPs formed.