Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Mikrobiologiczna ocena stanu sanitarnego wybranych jezior Pojezierza Augustowsko-Suwalskiego na podstawie badań prowadzonych w latach 1998- 2000

Tytuł:
Mikrobiologiczna ocena stanu sanitarnego wybranych jezior Pojezierza Augustowsko-Suwalskiego na podstawie badań prowadzonych w latach 1998- 2000
Autorzy:
Butarewicz, A.
Kowaluk-Krupa, A.
Data publikacji:
2001
Słowa kluczowe:
Pojezierze Suwalsko-Augustowskie
jakość wody
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Badaniami objęto siedem jezior Pojezierza Augustowsko-Suwalskiego, a mianowicie Studzieniczne, Białe, Necko, Rospuda Augustowska, Sajno, Sajenko i Staw Sajenek. Pomiary wykonano w okresie cyrkulacji wiosennej i stagnacji letniej w okre-sie od 1998 do 2000 roku. Oznaczenia obejmowały określenie ogólnej liczby bakterii psychrofilnych, mezofilnych, miana coli i miana coli typu fekalnego. Oprócz badań mikrobiologicznych oznaczano także wybrane parametry fizyczne i chemiczne wody, tj. temperaturę wody, widzialność Secchiego, przewodność elektrolityczną właściwą, zawartość chlorofilu "a". Biorąc pod uwagę wyniki analizy mikrobiologicznej, woda z badanych siedmiu jezior należy do I klasy czystości. Na zmianę klasy czystości i pogorszenie jakości wody w badanych jeziorach wpływ mają głównie otrzymane wartości wskaźników fizyczno-chemiczne wody.
The objects of the studies were seven lakes situated in northeast part of Poland: Necko, Studzieniczne, Rospuda Augustowska, Białe, Studzieniczne, Sajno, Sajenko, Staw Sajenek. The investigations were carried from 1998 to 2000 during spring and summer seasons. Measurements included psychrophilic and mesophilic plate count bacteria, total coliforms and faecal coliforms bacteria as well as some of phisico-chemical parameters. The studies showed, that all lakes had satisfactory microbiological water quality, but some of trophic state parameters like Secchi depths or conductivity deteriorate this quality.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies