Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Problemy fizjologiczne procesu widzenia w aspekcie realizacji obiektywnych metod oceny olśnienia

Tytuł:
Problemy fizjologiczne procesu widzenia w aspekcie realizacji obiektywnych metod oceny olśnienia
Autorzy:
Błaszczak, U. J.
Rafałowski, M.
Data publikacji:
2002
Słowa kluczowe:
oko
proces widzenia
olśnienie
eye
vision processes
glare
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem oświetlenia jest stworzenie takich warunków, aby znajdujący się w nich człowiek mógł wykonywać pracę wzrokową w sposób efektywny i sprawny przy jednoczesnym komforcie widzenia. Stąd konieczna jest znajomość fizycznych, fizjologicznych i psychologicznych czynników wpływających na zachowanie człowieka w określonym środowisku świetlnym oraz wpływu oświetlenia na każdy z tych czynników. W artykule przedstawiono budowę układu wzrokowego człowieka oraz procesy umożliwiające przystosowywanie wzroku ludzkiego do różnych warunków oświetleniowych. Omówiono niekorzystne, również z punktu widzenia wygody pracy wzrokowej, zjawisko olśnienia (przeszkadzającego i przykrego) oraz opisujące je zależności matematyczne. Przedstawiono zalecenia dotyczące ograniczania olśnienia przykrego we wnętrzach.
In the article the structure of the human vision system and the processes enabling its adaptation in various lighting conditions are discussed. Disability and discomfort glare and the recommendation mentioning their limitation in interior lighting are also described.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies