Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Badanie odporności mechanicznej mięsa wołowego poddanego elektrostymulacji

Tytuł:
Badanie odporności mechanicznej mięsa wołowego poddanego elektrostymulacji
Autorzy:
Żywica, R.
Cierach, M.
Budny, J.
Dziczek, A.
Data publikacji:
1998
Słowa kluczowe:
beef meat
electrical stimulation
mechanical resistance
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W pracy przedstawiono wyniki zastosowania testów cięcia, kompresji i przebijania w celu określenia kruchości mięsa wolowego poddanego zabiegowi elektrostymulacji. Na podstawie uzyskanych wyników stwierdzono, ,,ze niższe wartości maksymalnej siły cięcia i siły obliczonej dla 50% odkształcenia oraz wyższe wartości przesunięcia (odkształcenia) próbek mięsa poddanych zabiegowi elektrostymulacji świadczą o mniejszej jego oporności mechanicznej, a tym samym o korzystniejszej kruchości niż mięsa stanowiącego próbę kontrolną.
This paper shows the results of applying shear force tests, compression and punching to estimate the tenderness of electrically stimulated beef meat. Following the results obtained it can be stated that the lower values of maximum share and the force adjusted to 50% deformation as well as higher distortion values of meat samples applied to electrical stimulation indicate that meat is less mechanically resistant and more tender than the control sample. Futhermore, it was found out that shear force tests and punching can be used as discriminating factors of the meat texture.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies