Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Optymalizacja struktury i właściwości staliwa gatunków Cr-Mo i Cr-Mo-V przeznaczonych do pracy w podwyższonej temperaturze

Tytuł:
Optymalizacja struktury i właściwości staliwa gatunków Cr-Mo i Cr-Mo-V przeznaczonych do pracy w podwyższonej temperaturze
Autorzy:
Stachura, S.
Kupczyk, J.
Gucwa, M.
Data publikacji:
2004
Słowa kluczowe:
odlewnictwo
staliwo
foundry practice
cast steel
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W pracy przedstawiono opracowane przez autorów wykresy CTP dla staliwa gatunków G17CrMo5-5 i G17OMoV5-10, pomocne przy ustalaniu zakresu szybkości chłodzenia odlewów z temperatury austenityzowania, aby uzyskać optymalną strukturę bainityczną. Wykazano, ze struktura odpuszczonego bainitu, charakteryzująca się dużymi wartościami właściwości wytrzymałościowych i bardzo dużą udarnością KV > 100 J, zapewnia uzyskiwanie udarności KV > 27 J także w staliwie o strukturze, zdegradowanej długotrwałą eksploatacją w podwyższonej temperaturze.
The work presents the CTP diagrams developed by the authors for cast steel grades G17CrMo5-5 and G17CrMoV5-10, which are helpful when determining range of casting cooling rate from austenitizing temperature in order to obtain optimal bainitic structure It hes been proved that tempered bamite structure, which features high strength characteristic values and very large impact strength KV > 100 J, ensures that impact strength values KV > 27 J are obtained also in cast steel with structure degraded by prolonged operation in increased temperature.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies