Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Utlenianie i redukcja proszku stopu Mn-Ni

Tytuł:
Utlenianie i redukcja proszku stopu Mn-Ni
Autorzy:
Jaroń, A.
Żurek, Z.
Data publikacji:
2009
Słowa kluczowe:
stop Mn-Ni
utlenianie
redukcja
spieki porowate
Mn-Ni alloy
oxidation
reduction
porous sinters
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W artykule przedstawiano metodę otrzymywania porowatych spieków metalicznych w wyniku sekwencji utleniania i redukcji stopu Mn70/Ni30. Zaprezentowano wyniki badani kinetyki utleniania proszku stopu w zakresie temperatur 400-800oC w atmosferze powietrza i kinetyki redukcji w atmosferze wodoru w temperaturze 600-800oC. Wykonano badania morfologii (SEM) oraz ocenę porowatości otrzymanych prekursorów tlenkowych i porowatych spieków metalicznych. Skład próbek określono przy pomocy analizy SEM/EDX.
The subject of the presented investigation concern on the very essential industrial problem of the production of porous metallic sinters on the bases of metals of the iron-group. Investigations were carried out on powder of manganese - nickel alloy (Mn70/ Ni30). Metallic sinters were produced according to the proposed method. The alloy powder were placed in the holder shape of flat boat. Such prepared samples were oxidized and reduced respectively. Processes of oxidations and reductions were carried out in relatively low temperature 400-800oC in the atmosphere of air and hydrogen. Obtained metallic sinters were porous with well developed surface.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies