Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Efektywność wrotków w kontroli puchnięcia osadu w zależności od temperatury

Tytuł:
Efektywność wrotków w kontroli puchnięcia osadu w zależności od temperatury
Autorzy:
Pajdak-Stós, A.
Fiałkowska, E.
Data publikacji:
2011
Słowa kluczowe:
bakterie nitkowate
wrotki
osad czynny
filamentous bacteria
rotifers
activated sludge
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W oparciu o wyniki wcześniejszych badań, które pokazały, że wrotki Lecane inermis wyizolowane z prób osadu czynnego są zdolne do odżywiania się bakteriami nitkowatymi, przeprowadzono badania mające na celu sprawdzenie, czy efektywność wrotków w ograniczaniu rozwoju bakterii nitkowatych odpowiedzialnych za puchnięcie osadu czynnego jest zależna od temperatury. Wyniki pokazały, że wrotki Lecane statystycznie istotnie zmniejszyły zagęszczenie nitek Microthrix parvicella i Nostocoida limicola. Wrotki nie tylko przetrwały przeniesienie z hodowli do osadu czynnego, ale też szybko się tam rozmnażały w warunkach eksperymentalnych. Ich liczebność osiągnęła najwyższe wartości w temperaturze 20oC, doprowadzając do znaczącego zmniejszenia zagęszczenia bakterii nitkowatych. W temperaturze 8oC efektywność wrotków w ograniczaniu zagęszczenia bakterii nitkowatych okazała się nieistotna w porównaniu z kontrolą, ale - co ważne - wrotki przeniesione do osadu w tej temperaturze przetrwały i utrzymały aktywność. W eksperymencie z osadem czynnym, w którym dominowała bakteria nitkowata Nostocoida limicola, zagęszczenie bakterii nitkowatych w 20oC zmniejszyło się pod wpływem wrotków o 95 %, podczas gdy w przypadku Microthrix parvicella o 50%. Wyniki opisanych eksperymentów pokazują, że wrotki potencjalnie mogą być stosowane jako biologiczny czynnik ograniczający puchnięcie osadu w oczyszczalniach ścieków. Po raz pierwszy zwrócono też uwagę na fakt, że sezonowość przypisywana zjawisku puchnięcia osadu może być wynikiem zależnych od temperatury zakłóceń zależności troficznych wrotki-bakterie nitkowate.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies