Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Stopień wykorzystania tlenu i czynniki na niego wpływające : Cz. 1

Tytuł:
Stopień wykorzystania tlenu i czynniki na niego wpływające : Cz. 1
Autorzy:
Janiak, K.
Data publikacji:
2012
Słowa kluczowe:
ścieki
osad czynny
sewage
activated sludge
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Stopień wykorzystania tlenu jest jednym z ważniejszych parametrów systemu napowietrzania wgłębnego. Wyraża sprawność, z jaką tlen dyfunduje z powietrza do mieszaniny osadu czynnego i ścieków. Jego wartość zależy od wielu czynników, do których nalezą miedzy innymi: rodzaj zastosowanych dyfuzorów, skład napowietrzanego medium, warunki hydrauliczne, stężenie tlenu w reaktorze, temperatura czy tez natężenie przepływu przez dyfuzor itd. W artykule przedstawiono najważniejsze informacje dotyczące stopnia wykorzystania tlenu oraz czynników na niego wpływających. Ze względu na obszerność poruszanych zagadnień artykuł podzielono na dwie części.
Oxygen transfer efficiency (OTE) is one of the most important parameters of aeration system. It express efficiency of oxygen transfer from air to mixed liquor in aeration tank. Its value depends on many factors inter alia type of installed diffusers, composition of mixed liquor, mixing conditions, dissolved oxygen concentration, temperature and air flow through diffuser. Article presents most important information about oxygen transfer efficiency and its influencing factors. Article is divided in two parts.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies