Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Stopień wykorzystania tlenu i czynniki na niego wpływające Część 2: Zarastanie dyfuzorów

Tytuł:
Stopień wykorzystania tlenu i czynniki na niego wpływające Część 2: Zarastanie dyfuzorów
Autorzy:
Janiak, K.
Data publikacji:
2012
Słowa kluczowe:
oczyszczalnia ścieków
sewage treatment plant
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Zjawisko zarastania dyfuzorów jest powszechne. Powoduje ono spadek stopnia wykorzystania tlenu oraz wzrost strat ciśnienia w dyfuzorach membranowych dodatkowo przyspiesza degradację membran. Obecny stan wiedzy pozwala na szczęście identyfikować i skutecznie przeciwdziałać temu zjawisku, minimalizując jego negatywne konsekwencje. Artykuł prezentuje krótki opis zagadnień związanych ze zjawiskiem zarastania dyfuzorów, metod jego diagnozowania oraz zwalczania. Prezentowane informcje poparto doniesieniami literaturowymi oraz wynikami badań własnych.
Diffuser's fouling is common. It causes decrease of oxygen transfer efficiency and increase of pressure drop on diffusers. In mbrane diffusers it can additionally accelerate degradation of membranes. Fortunately, present state of knowledge allows identification and effective counteraction in order to minimize its negative consequences. Article presents brief description of issues related to diffuser's fouling, its diagnosis and counteraction. Presented information are supported by literature examples and result; personal experience and research.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies