Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Co nowego w dyrektywie w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi?

Tytuł:
Co nowego w dyrektywie w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi?
Autorzy:
Szatkiewicz, K.
Data publikacji:
2010
Słowa kluczowe:
woda do spożycia
jakość wody
water for consumption
water quality
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Trwająca aktualnie rewizja dyrektywy 98/83/WE w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi będzie zobowiązywać dostawców wody do wdrożenia systemów oceny ryzyka i zarządzania kryzysem. Światowa Organizacja Zdrowa opracowała plany bezpieczeństwa wody, które stanowią podstawowe wytyczne w tym zakresie. Plany te umożliwiają zdefiniowanie zagrożeń oraz kontrolę systemów od miejsca poboru wody surowej , aż do kranu konsumenta. Bazują one na parametrach zdrowotnych wody. WHO wspólnie z IWA (International Water Association, Międzynarodowa Organizacja Wodna) zaproponowały narzędzie mające ułatwić wdrażanie WSP. Jest to tabela, za pomocą, której ocenia się efektywność systemu. W artykule opisano to narzędzie, wskazując na jego najważniejsze cechy. Zmiana dyrektywy spowoduje zmianę krajowych przepisów w Polsce.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies