Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Zarządzanie rozwojem technologii zakładów uzdatniania wody

Tytuł:
Zarządzanie rozwojem technologii zakładów uzdatniania wody
Autorzy:
Sozański, M. M.
Jeż-Walkowiak, J.
Dymaczewski, Z.
Data publikacji:
2009
Słowa kluczowe:
uzdatnianie wody
wody powierzchniowe
zanieczyszczenia mikrobiologiczne
water treatment
surface water
microbiological contamination
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Wody naturalne, w szczególności powierzchniowe, klasyfikują się do złożonych układów heterogenicznych zawierających bardzo dużą ilość różnych domieszek, w tym pochodzenia antropogenicznego, powodujących zarówno ich zanieczyszczenie chemiczne - skażenie, jak i mikrobiologiczne - zakażenie. Do szczególnie niebezpiecznych domieszek klasyfikują się zanieczyszczenia mikrobiologiczne, w tym: chorobotwórcze bakterie, wirusy i enterowirusy, pierwotniaki i pasożyty jelitowe [18]. Nie istnieją realne możliwości likwidacji w środowisku naturalnym chorobotwórczych mikroorganizmów, jak również nierealna jest koncepcja społeczeństwa wolnego od chorób i to niezależnie od poziomu jego rozwoju jak i standardu życia. Tym nie mniej wprowadzając centralne zaopatrzenie w wodę na przełomie XIX i XX wieku, a w szczególności uzdatnianie wody, w tym jej dezynfekcję, wyeliminowano tzw. "epidemie wodne". Pod tym terminem rozumie się choroby zakaźne przewodu pokarmowego (np. cholera, czerwonka, dur brzuszny ...) przenoszone drogą wodną, które w okresach poprzednich wyludniały miasta i całe regiony we wszystkich zaludnionych częściach świata, a w szczególności Europy.
Water environment, particularly surface classified as complex heterogeneous systems containing very large number of different additives, including anthropogenic origin, resulting in both their chemical pollution - contamination, and microbiology - infection. For particularly dangerous additives classified as microbiological contamination, including pathogenic bacteria, viruses and enteroviruses, protozoa and intestinal parasites [18]. There is no real possibility of liquidation in the environment of pathogenic microorganisms, as well as unrealistic is the idea of a society free from disease, regardless of its level of development and living standards. None-theless, introducing a central water supply at the turn of the century, in particular, water treatment, including its disinfection eliminated so. "Epidemics of water". Under this term is meant gastrointestinal diseases (for example: cholera, dysentery, typhoid fever ...) transmitted by water, which in previous periods ravaged cities and entire regions in all the populated parts of the world, particularly Europe.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies