Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Podstawowe metody dezynfekcji wody. Technika i eksploatacja. Cz. II, Dezynfekcja chlorem - aspekty technologiczne. Dozowanie podchlorynu przygotowanego na miejscu z soli kuchennej

Tytuł:
Podstawowe metody dezynfekcji wody. Technika i eksploatacja. Cz. II, Dezynfekcja chlorem - aspekty technologiczne. Dozowanie podchlorynu przygotowanego na miejscu z soli kuchennej
Autorzy:
Weber, Ł.
Witkowski, J.
Data publikacji:
2013
Słowa kluczowe:
dezynfekcja wody
dezynfekcja chlorem
chlorowanie wody
disinfection of water
chlorine disinfection
chlorination of water
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W poprzednim artykule poświęconym aspektom technologicznych i technicznym dezynfekcji wody omówiono ogólne zagadnienia związane m.in. z stosowanymi metodami dezynfekcji oraz ich skutecznością. Szczegółowo omówiono metodę dezynfekcji chlorem dozowanym do wody w postaci podchlorynu sodu. Niniejszy artykuł omawia jeszcze jeden sposób dezynfekcji podchlorynem sodu, jednakże przygotowywanym na miejscu z soli kuchennej. Ponadto z zagadnień ogólnych dotyczących dezynfekcji omówiono pokrótce tworzenie ubocznych produktów chlorowania wody, jak i utlenianie chlorem różnych substancji zawartych w wodzie, co zmniejsza skuteczność biobójczą dozowanego dezynfektanta.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies