Tytuł pozycji:
Wpływ skrobi na właściwości mechaniczne i reologiczne kompozytów polilaktydowych
W pracy przedstawiono wpływ skrobi, na niektóre właściwości fizykochemiczne kompozytów polilaktydowych o różnej (od 5 do 50% wag.) zawartości tego napełniacza. Badania właściwości mechanicznych wykonano metodą statycznego rozciągania i metodą udarności według Charpy'ego, a właściwości przetwórcze badano za pomocą masowego wskaźnika szybkości płynięcia (MFR). Zaobserwowano spadek wytrzymałości na rozciąganie i naprężenia przy zerwaniu kompozytu zawierającego od 5% do 50% wag. skrobi, wydłużenia względnego przy maksymalnym naprężeniu i przy zerwaniu, a także udarności. Stwierdzono, że wraz ze wzrostem zawartości skrobi w badanych kompozytach wzrasta współczynnik sprężystości wzdłużnej oraz masowy wskaźnik szybkości płynięcia. Ogólnie można stwierdzić, że kompozyty poliiaktydowe z napełniaczem typu skrobia, charakteryzują się o ok. 25% niższą ceną niż poiliaktyd stanowiący ich osnowę.
The influence of starch on some physico-chemical properties of PLA composites of different contents of filler (from 5 to 50 wt.%) has been presented. The mechanical properties have been determined by tensile strength standard procedure and impact strength by Charpy. The rheological properties have been determined by melt flow ratio value (MFR). The decrease of tensile strength and tensile stress at break, relative elongation of maximal stress and at break as well as, impact strength by Charpy for composites containing from 5% to 50 wt.% of starch has been observed. It has also been stated that with increasing starch content the Young's modulus enhance and melt flow ratio value. Generally, one can state that PLA composites filled with powdered starch have lower price by 25% than PLA matrix itself.