Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Badania wytrzymałości połączeń klejowych w podwyższonej temperaturze po modyfikacji żywicy epoksydowej montmorylonitem

Tytuł:
Badania wytrzymałości połączeń klejowych w podwyższonej temperaturze po modyfikacji żywicy epoksydowej montmorylonitem
Autorzy:
Biruk-Urban, K.
Kuczmaszewski, J.
Data publikacji:
2012
Słowa kluczowe:
połączenie klejowe
modyfikacja
żywica epoksydowa
montmorylonit
wytrzymałość na ścinanie
bonding joint
modification
epoxy resin
montmorillonite
shear strength
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W pracy przedstawiono wyniki badań wytrzymałości na ścinanie dla zakładkowych połączeń klejowych wykonanych przy wykorzystaniu kleju epoksydowego Epidian 57/Z1 modyfikowanego nanobentonitem (NanoBent ZR-1). Stężenie napełniacza (określone stosunkiem masowym napełniacza do żywicy) wynosiło 2%. Badania wytrzymałości na ścinanie prowadzone były w temperaturze pokojowej, 60°C, 80°C oraz 100°C dla połączeń utwardzanych w temperaturze pokojowej oraz temperaturze podwyższonej (80°C). Na podstawie uzyskanych wyników wnioskowano o wpływie napełniacza i wartości temperatury na wytrzymałość połączeń klejowych. W pracy zamieszczono wyniki pomiarów, ich dyskusję oraz wnioski.
Shear strength test results of bonding joints in increased temperature after modification of E57/Z1 using nanobent ZR-1 filler were presented. Results of the shear strength tests for bonding joints made on the basis of Epidian 57/Z1 epoxy resin which was modified by montmoryllonite (called NanoBent ZR-1) were presented. Filler concentration (defined as filler to resin mass ratio) was 2%. Shear strength tests were performed in room temperature, 60°C, 80°C and 100°C for joints cured in room temperature and increased temperature (80°C). On the basis of tests results about the filler and temperature influence on bonding joints strength conclusions were drawn. Tests results, it's discussion and conclusions were contained in this article.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies