Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Kompozyty na osnowie poliamidu z surowców odnawialnych napełniane włóknami naturalnymi i syntetycznymi

Tytuł:
Kompozyty na osnowie poliamidu z surowców odnawialnych napełniane włóknami naturalnymi i syntetycznymi
Autorzy:
Sroka, M.
Kuźniar, P.
Kuciel, S.
Data publikacji:
2012
Słowa kluczowe:
biokompozyt
biopoliamid
poliamid
surowce odnawialne
napełniacz
włókno naturalne
włókno roślinne
włókno syntetyczne
biocomposite
biopolyamide
polyamide
renewable sources
filler
natural fibre
synthetic fibre
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W pracy przedstawiono rezultaty badań nad kompozytami na osnowie termoplastycznych polimerów konstrukcyjnych napełniane włóknami. Nowością jest ocena możliwości zastosowania biopoliamidu wyprodukowanego z odnawialnych surowców oraz włókien lnu, co pozwala na stworzenie niezwykle ekologicznych, przyjaznych w użyciu i łatwych do utylizacji produktów. Przeprowadzone badania pokazały możliwość stosowania różnych włókien i przez to kształtowanie odpowiednich dla danego rozwiązania właściwości wytrzymałościowych.
In this work presented the results of test on composites based on engineering polymer filed with fibers. Moreover polymers based on renewable sources and hemp fibers allow to create unusually ecologic and eco-friendly composites which are easy to utilize. Proceeded tests showed possibility of using different fibers as a fillers and design strength properties suitably to realized projects.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies