Tytuł pozycji:
Rhizosphere Fungs Communities of Spring Barley Cultivated on Organic and Conventional Farms
The experiment was carried out in 1997-2000 on the production fields of organic and conventional farms near Tuchola in the Kujawy and Pomorze Province in Poland. Fungus communities were isolated from spring barley rhizosphere at germination and at the beginning of dough maturity. More isolates were obtained on the conventional farm. The fungus species composition was similar on both farms, however the share of genera was different but Penicillium spp. prevailed. More Trichoderma spp. and Gliocladium spp. isolates were found on the organic farm, while Fusarium spp. was a bit more numerous on the conventional farm. Organic conditions seem to be more favourable to Trichoderma spp. and Gliocladium spp. With a growing interest in ecology, giving up applying of pesticides on organic farms and more and more common biological control, these fungi could be used in organic farming because of their antagonistic potential.
Doświadczenia przeprowadzono w latach 1997-2000 na polach produkcyjnych w gospodarstwie ekologicznym i konwencjonalnym w okolicach Tucholi, w województwie Kujawsko-Pomorskim. Izolowano grzyby z ryzosfery jęczmienia jarego w fazie wschodów i początku dojrzałości woskowej. Więcej izolatów uzyskano w gospodarstwie konwencjonalnym. Skład gatunkowy grzybów był podobny w obu gospodarstwach jednak udział poszczególnych gatunków był różny. Przeważały grzyby z rodzaju Penicillium. Więcej Trichoderma spp. i Gliocladium spp. izolowano w gospodarstwie ekologicznym, a Fusarium spp. wystąpiły nieco liczniej w konwencjonalnym. Można przypuszczać, że warunki ekologiczne mogą być sprzyjające dla Trichoderma spp. i Gliocladium spp. Ze względu na wzrastające zainteresowanie ekologią, zaprzestanie stosowania pestycydów w gospodarstwach ekologicznych i coraz powszechniejszą walką biologiczną, grzyby te mogą być użyteczne w ekologicznym systemie uprawy ze względu na ich właściwości antagonistyczne w stosunku do patogenów.