Tytuł pozycji:
Ocena stopnia zanieczyszczenia chemicznego gleb i wybranych warzyw z ogródków działkowych Krapkowic (woj. opolskie)
Podjęto próbę oceny zanieczyszczenia gleb i roślin metalami ciężkimi oraz azotanami(V) na terenie ogrodów działkowych Krapkowic. Badania dotyczyły dwóch kompleksów działkowych: "Papiernik" i "Kościuszko", które są usytuowane w pobliżu dużych zakładów przemysłowych, mianowicie Zakładów Papierniczych ("Papiernik") i Zakładów Obuwniczych "Otmęt" ("Kościuszko"). Ponadto dla badanych gleb oznaczono następujące parametry agrotechniczne: skład granulometryczny, pH, węgiel organiczny, azot ogólny i mineralny.Podczas poboru próbek warzyw brano pod uwagę takie czynniki, jak: okres wegetacji, miejsce wzrostu warzyw, odległość od tras komunikacyjnych i obiektów przemysłowych, rodzaj gleb, jej pH oraz intensywność oświetlenia. Czynniki te mogą wpływać na kumulację badanych związków w roślinach. Wyniki analiz pokazały istnienie dużego skażenia środowiska w Krapkowicach głównie metalami ciężkimi. Należy więc podjąć odpowiednie kroki w celu ograniczenia zanieczyszczeń warzyw, np. częste wapnowanie, ograniczenie uprawy warzyw łatwo kumulujących zanieczyszczenia, ograniczenie intensywności nawożenia gleb nawozami mineralnymi na korzyść organicznych.
The results obtained for heavy metals and nitrates concentration determined in soil and vegetables taken from allotments in Krapkowice are presented. Investigation was conducted in the "Papiernik" and "Kościuszko" garden allotments, which were situated near industrial plants: paper industry and footwear industry. Agronomic parameters of the soiIs were also analysed: grain composition, pH, organic carbon, total and mineral nitrogen. The following conditions were taken into consideration during the vegetables sampling: vegetation period, place of the vegetables were grown, distance from roads and industrial plants, type of soil, pH and intensity of day light. The results show environmental contamination in Krapkowice " especially by heavy metals. In order to limit the vegetable contamination it is necessary to take into consideration: soil liming, limitation of cultivation of vegetables, which show abiIity to concentrate the contaminants, limitation of using chemical fertilizer (organic manure is better).