Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Comparative study of the tap water quality in Poznan (Poland) and Aveiro (Portugal)

Tytuł:
Comparative study of the tap water quality in Poznan (Poland) and Aveiro (Portugal)
Autorzy:
Kurzyca, I.
Błaszczak, Z.
Siepak, J.
Ratajczak, M.
Data publikacji:
2004
Słowa kluczowe:
water
quality
indices
tap water
legal solution
Poland
European Union
Poznan
Aveiro
woda
jakość
woda kranowa
unormowania prawne
Polska
Unia Europejska
Portugalia
Poznań
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Results of comparative analysis of tap water quality in the cities of Poznan (Poland) and Aveiro (Portugal) and specifies the factors affecting Ibis quality have been presented. The comparison bas been performed on the basis of the study carried out from November 2000 to May 2001. The analysed parameters comparised: pH, colour, conductivity, hardness, the content of chlorides, nitrates(V), nitrates(III), phosphates(V), sulphates(VI), cadmium, copper, nickel, zinc, chromium, calcium, manganese, sodium, potassium, magnesium and iron. The quality of lap water in both cities bas been assessed against the legal solutions regulating the tar water quality valid in both countries. Possible influence of selected water quality parameters on human health bas been indicated.
Omówiono czynniki wpływające na jakość wody przeznaczonej do spożycia. Przedstawiono wyniki badań wody pitnej w mieście Poznań (polska) i Aveiro (Portugalia) przeprowadzonych w okresie od listopada 2000 do maja 200 I r. Analizowano parametry jakości wody, takie jak: pH, barwa, przewodność, twardość, chlorki, azotany(V), azotany(III), fosforany(V), siarczany(VI), kadm, miedź, nikiel, cynk, chrom, wapń, mangan, sód, potas, magnez i żelazo. Porównano jakość spożywanej wody w obu miastach w odniesieniu do rozporządzeń prawnych dotyczących jakości wody przeznaczonej do spożycia obowiązujących w tych krajach, a także przedstawiono ewentualny wpływ zawartości wybranych komponentów na zdrowie człowieka.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies