Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Are phenolic compounds essential in protection of red cabbage seedlings against copper stress?

Tytuł:
Are phenolic compounds essential in protection of red cabbage seedlings against copper stress?
Autorzy:
Posmyk, M.M.
Osmańska, J.
Janas, K.M.
Data publikacji:
2005
Słowa kluczowe:
antocyjan
enzymy antyoksydacyjne
miedź
kapusta czerwona
estry kwasu synapilowego
fenole
anthocyanins
antioxidant enzymes
copper
red cabbage
sinapoil esters
phenolics
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Red cabbage seedlings were grown in presence of copper at different concentrations with L-phenylalanine ammonia-lyase inhibitor, 2-amino-2-indanephosphonic acid (AIP) at concentration 5 M. Copper increased anthocyanins accumulation but together with AIP blocked anthocyanin synthesis and significantly decreased the level of soluble phenolic and synapoil esters, in red cabbage. Lipid peroxidation occurred when the plants were treated with AIP and stressed by carrer. In seedlings treated with 2.5 mM CuSO4 solution rapid and significant SOD and APX activity increase were observed whereas catalase activity diminished. When seedlings were grown in presence of the lower Cu[to 2+] concentrations increase in SOD activity was delayed by 3 days. An increased APX activity did not prevent peroxidation in the tested seedlings. These results may suggest an important role of phenolics in protection of red cabbage seedlings against copper stress.
Siewki kapusty czerwonej rosły w obecności inhibitora amoniakoliazy L-fenyloalaniny, kwasu 2-aminoindan-2-fosfoniowego (AIP) 5 M. W siewkach rosnących w obecności jonów miedzi zwiększała się zawartość antocyjanów, lecz poziom tych związków był zahamowany, gdy siewki rosły wobec Cu[do 2+] z dodatkiem AIP. AIP wraz z miedzią hamowały zawartość estrów kwasu synapilowego i rozpuszczalnych fenoli w siewkach. Miedź z AOP powodowały zwiększenie utleniania błon komórkowych. W siewkach rosnących wobec 2,5 mM CU2+ następował wzrost aktywności SOD i APX, podczas gdy aktywność katalazy obniżała się. Natomiast kiedy siewki rosły wobec mniejszych stężeń Cu[do 2+] wzrost aktywności SOD był opóźniony o 3 dni. Wzrost aktywności APX nie przeszkadzał utlenieniu błon komórkowych siewek rosnących wobec miedzi. Wyniki mogą sugerować ważną rolę antocyjnaów i estrów synapilowych w tolerancji siewek kapusty czerwonej na stres miedzi.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies