Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ metody schładzania na zmiany masy i barwę tuszek kurcząt

Tytuł:
Wpływ metody schładzania na zmiany masy i barwę tuszek kurcząt
Autorzy:
Słowiński, M.
Chojecka, A.
Lemke, L.
Data publikacji:
2006
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W niniejszej pracy badano wpływ metody schładzania tuszek kurcząt metodą: immersyjną, owiewową oraz owiewowo-natryskową na zmiany ich masy oraz składowych barwy. Zastosowanie 10 minutowego przetrzymywania tuszek kurcząt w schładzalniku wodnym nie powodowało znacznego obniżenia temperatury tuszek kurcząt, jednak przyczyniało się do wzrostu ich masy i rozjaśnienia barwy skóry części piersiowej i udowej. Jest to z punktu widzenia efektywności procesu produkcyjnego zjawiskiem korzystnym. Pominięcie natrysku wodą podczas schładzania tuszek kurcząt powoduje straty masy oraz pociemnienie i pożółcenie barwy skóry.
In the following work, the impact of chicken carcasses" chilling methods (water bath or blast cooler) on their weight and colour values was examined. Keeping the chicken carcasses in a water cooler for 10 minutes did not cause any significant decrease of their temperature; however, it caused the increase of their weight and brightening of the skin's colour on the breast and thigh parts. Regarding the effectiveness of the production process, this is a positive effect. The omission of water shower during the process of chilling the chicken carcasses causes losses in weight and makes skin's colour turn dark and yellow.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies