Tytuł pozycji:
Wpływ różnych technologii chłodniczych na jakość wyrobów piekarniczych
Zamrażalnictwo znalazło szerokie zastosowanie w powstrzymywaniu czerstwieniu produktów i półproduktów przemysłu piekarniczego. Technika zamrażania, okres i warunki przechowywania oraz sposób rozmrażania wyrobów piekarniczych są problemem, który jest bardzo istotny w technologii produkcji. Na ogół szybkie zamrażanie pozwala na uzyskanie wyższej jakości produktu mrożonego. Należy podkreślić, że podstawowym celem stosowania niskich temperatur w przemyśle piekarniczym nie powinno być gromadzenie dużych zapasów, ale usprawnienie organizacyjne produkcji, równoważenie popytu i podaży oraz umożliwienie regularnego zaopatrzenia konsumentów w szeroki asortyment świeżego pieczywa.
Modern refrigeration and freezing technologies are applied on a wide scale to prevent final and half-finished bakery products from going stale. Freezing systems, time and conditions of storage, and thawing methods are of primary importance in the production of bakery goods. Fast freezing usually enables to achieve a higher quality of the deep-frozen product. It must be stressed that low temperatures should not be applied to stock up bakery goods, but to improve production organization, balance demand and supply, as well as to provide consumers with a wide range of fresh breads.