Tytuł pozycji:
Wpływ wybranych krioprotektantów na przeżywalność bakterii fermentacji mlekowej i drożdży podczas zamrażania
Opisano wpływ wybranych krioprotektantów i ich wzajemnych kompozycji na przeżywalność mieszanej populacji bakterii fermentacji mlekowej i drożdży podczas zamrażania z szybkościami 1,1 i 2,6 K/min. Optymalnym środkiem osłonowym okazała się mieszanina 8% sacharozy i 0,5% CaC03. Zapewniała ona ponad 90% przeżywalność bakterii fermentacji mlekowej i 20% przeżywalności dla komórek drożdży.
The influence of selected cryoprotectans and its mixture composition on survivability of mixed population of lactic acid fermentation bacterium and yeasts during freezing (1,1 K/min and 2,6 K/min) was described. Optimal preservative agent is mixture of 8% saccharose and 0.5% CaC03. This mixture provides survivability above 90% of lactic acid fermentation bacterium and 20% of yeasts.