Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ wybranych krioprotektantów na przeżywalność bakterii fermentacji mlekowej i drożdży podczas zamrażania

Tytuł:
Wpływ wybranych krioprotektantów na przeżywalność bakterii fermentacji mlekowej i drożdży podczas zamrażania
Autorzy:
Dziugan, P.
Dziomdziora, M.
Data publikacji:
2006
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Opisano wpływ wybranych krioprotektantów i ich wzajemnych kompozycji na przeżywalność mieszanej populacji bakterii fermentacji mlekowej i drożdży podczas zamrażania z szybkościami 1,1 i 2,6 K/min. Optymalnym środkiem osłonowym okazała się mieszanina 8% sacharozy i 0,5% CaC03. Zapewniała ona ponad 90% przeżywalność bakterii fermentacji mlekowej i 20% przeżywalności dla komórek drożdży.
The influence of selected cryoprotectans and its mixture composition on survivability of mixed population of lactic acid fermentation bacterium and yeasts during freezing (1,1 K/min and 2,6 K/min) was described. Optimal preservative agent is mixture of 8% saccharose and 0.5% CaC03. This mixture provides survivability above 90% of lactic acid fermentation bacterium and 20% of yeasts.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies