Tytuł pozycji:
Eksport polskich produktów rolno-spożywczych po wejściu do UE
W 2004 r. znacznie wzrosły obroty handlu zagranicznego produktami rolno-spożywczymi, a ich dodatnie saldo podwoiło się. Podobne tendencje wystąpiły również w pierwszych miesiącach 2005 r. W strukturze wartościowej importu dominują produkty ogrodnictwa i ich przetwory, ryby i przetwory rybne oraz oleiste. Główne produkty eksportowe polskiego sektora rolno-żywnościowego to produkty ogrodnicze (owoce, warzywa i ich przetwory, grzyby), żywe zwierzęta, mięso i przetwory mięsne, cukier i wyroby cukiernicze oraz mleko i przetwory mleczne. W strukturze eksportu dominują produkty przemysłu spożywczego stanowiące 80-85% całej wartości eksportu rolno-spożywczego. Główny rynek zbytu to UE, gdzie lokowane jest trzy czwarte polskich produktów rolno-spożywczych.
Polish foreign trade in agrifood products in 2004 showed a remarkable increased and its positive balance doubled. Similar tendencies occurred also in the first moths of 2005. The structure of imports is dominated with horticultural products and preserves (mainly tropical fruits), fish and fish products and also oilseeds (mainly soy meal). Main exportables of Polish agrifood sector are horticultural products (fruits, vegetables and preserves, mushrooms) live animals, meat and meat products, sugar and sugar confectionery and dairy products. The processed products of food industry account for about 80-85% of total agrifood export value. So the share of agriculture is insignificant. With the share of 70-75% the EU is the largest market for Polish exports.