Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Pomiar stopnia hydrolizy laktozy w mleku za pomocą krioskopu

Tytuł:
Pomiar stopnia hydrolizy laktozy w mleku za pomocą krioskopu
Autorzy:
Zmarlicki, S.
Kycia, K.
Data publikacji:
2005
Słowa kluczowe:
krioskop
hydroliza
laktoza
mleko
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Artykuł przedstawia wyniki pozytywnej weryfikacji założenia o słuszności prawa Roulta dla stężeń cukrów występujących podczas enzymatycznej hydrolizy laktozy w mleku. Prawo to może zatem stanowić podstawę do obliczania stopnia hydrolizy laktozy (SHL), na podstawie pomiaru temperatury zamarzania mleka przed i po hydrolizie. Artykuł podkreśla także potrzebę uwzględniania zawartości suchej substancji w mleku przy obliczaniu SHL. Zaproponowano wzór na obliczanie SHL spełniający ten wymóg i poddano go weryfikacji, przedstawiono także przykłady określania SHL w zastosowaniach praktycznych.
The article presents the results of the positive verification of the assumption concerning the validity of Raoult's law for the range of sugars concentration occurring during enzymatic lactose hydrolysis in milk. It is therefore justified to use this law as a base for the calculation of lactose hydrolysis degree (SHL) utilizing the results of freezing point depression measurements before and after hydrolysis. The article stresses also the importance of taking into account the dry substance content in milk in calculation of SHL. The formula was developed for calculation of SHL, which was then verified and used in practical applications.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies