Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Żywność - nośnik Campylobacter i przyczyna kampylobakterioz

Tytuł:
Żywność - nośnik Campylobacter i przyczyna kampylobakterioz
Autorzy:
Daczkowska-Kozon, E.
Data publikacji:
2005
Słowa kluczowe:
Campylobacter
kampylobakterioza
campylobacteriose
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Spośród surowców pochodzenia zwierzęcego drób jest głównym źródłem zakażeń Campylobacter. Obecność tej bakterii w stadzie drobiu przeznaczonym do uboju oznacza obecność tych bakterii na surowcu, wycieku i odpadach produkcyjnych, a także w powietrzu pomieszczeń przetwórstwa wstępnego drobiu. Powszechność występowania sprzyja zanieczyszczeniu żywności Campylobacter z różnych źródeł pośrednich. Do grupy "produktów ryzyka" należy zaliczyć podroby zwierzęce (szczególnie wątróbki), surowe mleko, owoce morza, surówki warzywne i potrawy mieszane z udziałem wymienionych składników.
Among raw materials of animal origin poultry is the main carrier of Campylobacter. Presence of Campylobacter in the herd under slaughter means its presence on raw poultry products, in poultry drip and production wastes as well as in the air of poultry primary processing premises. Common presence favors contamination of food with Campylobacter from various indirect sources. Giblets (liver in particular), raw milk, crustaceans and molluscs, vegetable salads and mixed dishes with participation of any of the previously mentioned ingredients, form a group of products at risk due to campylobacteriosis.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies