Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Effect of diverse concentration of NaCl in medium on some physiological features of basket willow (Salix viminalis) cultivated in hydroponics

Tytuł:
Effect of diverse concentration of NaCl in medium on some physiological features of basket willow (Salix viminalis) cultivated in hydroponics
Autorzy:
Wróbel, J.
Mikiciuk, M.
Marska, B.
Stolarska, A.
Malinowska, K.
Data publikacji:
2008
Słowa kluczowe:
Salix viminalis
klony Bjor
klony Tora
klony Jorr
chlorek sodu
bilans wodny
skład pierwiastkowy
clones: Jorr, Bjor, Tora
sodium chloride
water balance
elemental composition
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
In 2005-2006 a vegetation hydroponic experiment was carried out in the greenhouse of University of Agriculture in Szczecin The first experimental factor was NaCl on medium (0.034; 0.068 and 0.102 mol. dm-', control - Hoagland's complete medium), the Other factor involved clones of Salix viminalis: Bjor, Jorr and Tora. The saline stress resulted in changes in the uptake and storage of water and in the content of mineral elements in the leaves of studied clones of willow. The determined physiological and chemical features of willow show that Tora clone is least sensitive to an increased concentration of NaCl.
W latach 2005-2006 w hali wegetacyjnej Akademii Rolniczej w Szczecinie przeprowadzono hydroponiczne doświadczenie wegetacyjne. Pierwszy czynnik doświadczalny stanowiło stężenie NaCl w pożywce (0,034; 0,068 i 0,102 mol' dm-3, kontrola - pozywka Hoaglanda), drugim czynnikiem były klony Salix viminalis: Bjor, Jorr i Tora. Efektem stresu solnego były istotne zmiany w pobieraniu i magazynowaniu wody oraz zawartości pierwiastków mineralnych w liściach badanych klonów wierzby. Określone cechy fizjologiczne i chemiczne wierzby, wskazują na klon Tora jako najmniej wrażliwy na zwiększone stężenia NaCl.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies