Tytuł pozycji:
Effect of lead(II) ions on the growth of Saccharomyces cerevisiae yeasts
Metal ions play many vital functions in the cells of microorganisms. They participate in protein, lipid acids and carbohydrate syntheses, and constitute the active centers of many enzymes. The influence of lead (II) ions on the growth of B1 and G1 strain cultures grown on both a natural and a synthetic medium was tested. It was observed that the yeast growth was slightly stimulated by increased lead content in the natural medium (brewery wort), whereas tolerance for the presence of lead in the YM medium was observed. The extra addition of copper salt to the medium strongly inhibited the growth of the studied strains.
Jony metali pelnią wiele ważych funkcji życiowych w komórkach mikroorganizmów. Biorą udział w syntezie protein, kwasów tluszczowych, węglowodanów, stanowią centra aktywne wielu enzymów. Badano wpływ jonów ołowiu(II) na wzrost szczepów B1 i G1 rosnących na naturalnym i syntetycznym podłożu. Stwierdzono niewielką stymulację wzrostu drożdży w obecności zwiększonych zawartości ołowiu w brzeczce piwnej oraz dużą tolcrancję, na jego obecność w podłożu YM. Dodatkowe uzupełnienie pożywki solą miedzi spowodowalo wyraźne zahamowanie wzrostu badanych szczepów.