Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Badania teoretyczne i eksperymentalne nad wpływem parametrów powietrza na efekty owiewowego zamrażania produktów

Tytuł:
Badania teoretyczne i eksperymentalne nad wpływem parametrów powietrza na efekty owiewowego zamrażania produktów
Autorzy:
Kozioł, J.
Gazda, W.
Data publikacji:
2002
Słowa kluczowe:
zamrażanie owiewowe mięsa wołowego
badania eksperymentalne
air blast freezing of beef meat
experimental research
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Przedstawiono wyniki obliczeń numerycznych wpływu prędkości i temperatury powietrza na ususzkę (ubytek masy) podczas owiewowego zamrażania mięsa wołowego. Przeprowadzono badania ekspery-mentalne wpływu prędkości i temperatury powietrza na rozkład temperatury w przekroju poprzecznym, temperaturę krioskopową oraz ususzkę substancji imitującej produkty spożywcze. Badania przeprowadzono na wodnym roztworze glikocelu. Wykorzystano do tego celu stanowisko badawcze umożliwiające stabilizację temperatury i prędkości przepływu powietrza podczas prób. Stwierdzono występowanie określonych zakresów prędkości, dla których ususzka produktów jest szczególnie duża.
This paper presents results of numerical calculations concerning influence of air temperature and veloc-ity on shrinkage (mass loss) during air blast freezing of beef meat. Experimental tests have been carried out on the influence of air temperature and velocity on cross-section temperature distribution and cryoscope temperature as well as shrinkage in a food-imitating substance. The experiments have been carried out on glycocel water solution in conditions where it was possible to stabilize temperature as well as air flow velocity during the tests. Certain velocity ranges for which product shrinkage is especially high have been observed.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies