Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Listeria monocytogenes w mleku surowym i przetworach mleczarskich

Tytuł:
Listeria monocytogenes w mleku surowym i przetworach mleczarskich
Autorzy:
Molska, I.
Data publikacji:
1999
Słowa kluczowe:
mleko surowe
przetwory mleczarskie
Listeria monocytogenes
listerioza
raw milk
dairy products
human Listeriosis
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Scharakteryzowano niektóre cechy Listeria monocytogenes i jej chorobotwórczości. Przedstawiono możliwości dostawania się do mleka surowego i produktów z mleka oraz powodowania listerioz u ludzi. Sery miękkie pleśniowe i maziowe, częściej niż inne produkty mleczarskie, są przyczyną listerioz u ludzi.
In this review paper, certain properties of Listeria monocytogenes and its pathogenicity in relation to people, were charakterized. The data concerning its incidence in various environments, the possibilities of its passage to raw milk and dairy products, manufactured from this milk and the incidence of Listeriosis in people, were presented. The presence of Listeria monocytogenes in soft mould and smear cheeses, being more often the reason for human Listeriosis, was discussed.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies