Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Ocena jakości mleka surowego w skupie

Tytuł:
Ocena jakości mleka surowego w skupie
Autorzy:
Bazydło, I.
Data publikacji:
1999
Słowa kluczowe:
mleko surowe
skup
jakość
nowe normy na mleko
raw milk
purchase
new standard for raw milk
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W 1998 r. zakłady mleczarskie wprowadziły nową normę na mleko surowe do skupu. Na przykładzie wybranego zakładu mleczarskiego stwierdzono, że w rezultacie tych zmian: wzrosły wymagania wobec jakości surowca, wprowadzono badania zgodne z kryteriami oceny, zwiększył się udział ilości surowca z bezpośredniego odbioru kosztem redukcji odbioru poprzez obwoźne punkty skupu. Udział surowca w najwyższej klasie jakości zmniej-szył się w 1998 r. do 40% z 99,4% w 1997 r. W wyniku zmiany normy wzrósł udział zapłaty za jakość w cenie mleka z 30% do 33%.
In the 1998 dairies implemented a new standard for raw milk purchased. As a result of these changes it has been found on the example of a selected dairy that the quality requirements from milk stock have increased, tests have been introduced in compliance with the evaluation criteria and percentage at the expense of mobile milk collec-tion has grown higher. The percentage of the top quality class milk stock declined to 40% in 1998, down from the 19971evel of 99,4%. As a result of the new standard introduced, the quality component of the milk price rose from 30% to 33%.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies