Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Rola wzbogaconej żywności w racjonalnym żywieniu

Tytuł:
Rola wzbogaconej żywności w racjonalnym żywieniu
Autorzy:
Nadolna, I.
Data publikacji:
2000
Słowa kluczowe:
wzbogacanie żywności
racjonalne żywienie
witaminy
składniki mineralne
uregulowania prawne
fortified food
rational nutrition
vitamins
mineral components
legal regulations
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Przedstawiono informacje dotyczące wzbogacania żywności w witaminy i składniki mineralne, opierając się na najnowszych, danych z piśmiennictwa światowego oraz na krajowych badaniach żywieniowych. Podkreślono znaczenie wzbogaconej żywności w realizacji prozdrowotnego modelu żywienia. Zwrócono uwagę na konieczność wprowadzenia uregulowań prawnych, zarówno w zakresie dodawania substancji wzbogacających do żywności, jak również znakowania i kontroli produktów wzbogaconych.
In formation concerning enrichment of food in vitamins and mineral components, based on the recent data from the world literature and national nutrition studies, have been presented. The role of fortified foods in the implementation of health-promoting system of nutrition has been stressed. The attention has been paid to the necessity of introducing legal regulations in the field of addition of fortifying substances to foods as well as in the range of labeling and control of fortified products.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies