Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Psychoaktywne składniki żywności

Jeszcze do niedawna sądzono, że funkcjonowanie mózgu jest niezależne od zmian metabolicznych zachodzących w organizmie człowieka. Nowe wyniki badań dowiodły, że w pewnych warunkach proporcje sacharydów do białek w diecie wpływają na stężenie neurotransmiterów w mózgu, które pełnią funkcję czynników behawioralnych. Oznaczać to może, że specjalna kompozycja diety i odpowiedni czas jej spożywania mogą pozytywnie wpływać na zachowanie i intelektualną aktywność człowieka.
Not long ago it was believed that the brain function was independent of the metabolic changes taking place in the human organism under the influence of feeding. The new results of the scientific investigations proved that in certain conditions the relation of saccharides to protein in the diet can influence the concentration of neurotransmitters in brain, which play the role of the behavioral factors. It may mean that the special composition of the diet and the time of feeding can positively influence the behaviour and intellectual activity of man.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies