Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Postęp w mrożeniu i chłodzeniu żywności z zastosowaniem ciekłego azotu i dwutlenku węgla

Tytuł:
Postęp w mrożeniu i chłodzeniu żywności z zastosowaniem ciekłego azotu i dwutlenku węgla
Autorzy:
Jarczyk, A.
Data publikacji:
2003
Słowa kluczowe:
postęp w mrożeniu żywności
mrożenie w ciekłym azocie
immersyjne omrażanie LN2
końcowe domrażanie LN2
wydajność mrożenia
progress in food freezing
freezing in liquid nitrogen
initial crust freezing (LN2)
deep freezing (LN2)
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Użycie ciekłego azotu do mrożenia żywności w warunkach przemysłowych nastąpiło w latach 60. XX w. Początkowo stosowano immersję produktów poddawanych mrożeniu w ciekłym azocie o temp. -196°C (mrożenie kriogeniczne metodą LNF). Skroplony azot (inertny, bezwonny, bez smaku, nietoksyczny) odznaczał się dobrymi właściwościami termodynamicznymi w porównaniu z innymi skroplonymi gazami. Metoda immersyjna została zastąpiona wydajniejszą techniką mrożenia, polegającą na natrysku mrożonego produktu ciekłym azotem. Obec-nie stosuje się kombinowane metody fluidyzacyjno-kriogeniczne, z użyciem przystawek kriogenicznych na początku tunelu (immersyjne omrażanie wstępne LN2) lub na końcu tunelu (końcowe domrażanie natryskiem LN2).Przy zastosowaniu powyższych rozwiązań wydajność mrożenia tunelu fluidyzacyjnego może być nawet podwojona.
The real cryogenic freezing (temperature below minus 150°C) of food was achieved by the immersing it in liquid nitrogen. The method was developed by the use of nitrogen vapors to precool the food prior to freezing by passing it trough a liquid nitrogen spray. Liquid nitrogen which is odorless, tasteless and non-toxic, has the temperature of boiling minus 196°C, when sprayed on to food will freeze it almost instantly. The rational solution in the use of liquid nitrogen is a combined fluidized bed and LN2 freezing - with initial crust freezing (LN2) or finishing deep freezing (LN2) By very law investment costs the fluidized bed freezer's capacity can be nearly doubled.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies