Tytuł pozycji:
Fizykochemiczne wymagania jakościowe dotyczące wody wykorzystywanej w przemyśle spożywczym
Rozporządzenie Ministra Zdrowia jest w pełni zgodne z wymaganiami Dyrektywy 98/83/EC Wszystkie parametry i wskaźniki uwzględnione w Dyrektywie znalazły się w rozporządzeniu. W nowym rozporządzeniu: 1. Opracowano program monitoringu jakości wody. 2. Określono sposób nadzoru nad materiałami i wyrobami stosowanymi w procesach uzdatniania i dystrybucji wody. 3. Wprowadzono wymóg walidacji metod i udokumentowanego systemu jakości w laboratoriach wykonujących badania jakości wody. 4. Zakres oznaczeń poszerzono o szkodliwe dla zdrowia produkty powstające w procesie dezynfekcji. 5. Wprowadzono obowiązek informowania konsumentów, administracji rządowej i samorządów terytorialnych o jakości wody. 6. Wprowadzono okresy przejściowe dla Pb, BrO3- i THM.
The decree of the Ministry of Health is completely consistent with the requirements of the Directive 98/83/EC All parameters and indicators, which were considered in the Directive, were included in the Decree. In the new de-cree: 1. Water monitoring programme was created. 2. The way of materials' and products' surveillance used in processes of water treatment and distribution was de-fined. 3. There were introduced method validation and documented quality management system requirements in laboratories which are testing water quality. 4. Range of indices was extended to harmful to health products which are created in disinfecting process. 5. An obligation was introduced to inform consumers, government administration and local authorities about water quality. 6. Transitional periods for Pb, BrO3- and THM were introduced.