Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Przemysł mięsny w obliczu integracji z Unią Europejską

Tytuł:
Przemysł mięsny w obliczu integracji z Unią Europejską
Autorzy:
Urban, R.
Data publikacji:
2003
Słowa kluczowe:
przemysł mięsny
integracja z UE
cena
koszt produkcji
standardy weterynaryjne
rynek zbytu
meat industry
integration with EU
veterinary standards
price
cost production
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Dostosowywanie sektora mięsnego do integracji Z UE dokonuje się w warunkach obniżającego się popytu krajowego i niskiego eksportu, zwłaszcza do Europy Zachodniej. Polski przemysł mięsny ma wyraźne przewagi komparatywne nad konkurentami Z UE. O pozycji polskiego przemysłu mięsnego na wspólnym rynku zadecydują jednak nie ceny i koszty produkcji, lecz stan dostosowania sektora do standardów weterynaryjnych oraz pozataryfowe bariery wejścia na rynki zbytu.
Meat industry adjustments to the integration with EU take place in situation of domestic demand shrinking and low exports, especially to the Western Europe. Polish meat industry has distinct comparative advantages over it's competitors from EU. However, the position of the Polish meat industry on the common market will be determined not by prices and costs of production, but by the ability of the sector to implement the EU veterinary standards.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies