Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Zmiany krajowego ustawodawstwa żywnościowego w zakresie substancji dodatkowych stosowanych w przemyśle mięsnym

Tytuł:
Zmiany krajowego ustawodawstwa żywnościowego w zakresie substancji dodatkowych stosowanych w przemyśle mięsnym
Autorzy:
Kuźma, K.
Karłowski, K.
Gajda, J.
Jarecka, J.
Świtka, A.
Rokicka, B.
Data publikacji:
2003
Słowa kluczowe:
substancje dodatkowe
przemysł mięsny
dyrektywa UE
barwniki
substancje słodzące
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W ramach harmonizacji krajowego ustawodawstwa z przepisami Unii Europejskiej opracowano Rozporządzenie Ministra Zdrowia w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych, substancji pomagających w przetwarzaniu i warunków ich stosowania. Rozporządzenie to podpisane przez Ministra Zdrowia 17 marca 2003 r. ukazało się w Dzienniku Ustaw RP Nr 87 z 19 maja 2003 r. Ten akt prawny zastąpi Rozporządzenie Ministra Zdrowia z 27 grudnia 2000 r. w sprawie wykazu dopuszczalnych ilości substancji dodatkowych i innych substancji obcych dodawanych do środków spożywczych lub używek, a także zanieczyszczeń, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub używkach. Zapisy Rozporządzenia Ministra Zdrowia z 17 marca 2003 r. są w pełni zgodne z postanowieniami dyrektyw Unii Europejskiej z tego zakresu. Jak już wspominano we wcześniejszych artykułach, zgodnie z podziałem przyjętym w UE, w rozporządzeniu substancje dodatkowe podzielono na trzy główne grupy ujęte w odrębnych rozdziałach: - barwniki, - substancje słodzące - substancje dodatkowe inne niż barwniki i substancje słodzące. Dawki określone dla barwników i substancji słodzących stanowią maksymalne dopuszczalne ilości dozwolonych substancji dodatkowych w gotowych do spożycia środkach spożywczych, przygotowanych wg instrukcji producenta. Dawki określone dla substancji dodatkowych innych niż barwniki i substancje słodzące stanowią natomiast maksymalne dopuszczalne ilości dozwolonych substancji dodatkowych w środkach spożywczych wprowadzanych do obrotu, chyba że przepisy rozporządzenia stanowią inaczej.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies