Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Właściwości selektywne i różnicujące pożywek do wykrywania typowych i nietypowych serotypów Salmonella w żywności

Tytuł:
Właściwości selektywne i różnicujące pożywek do wykrywania typowych i nietypowych serotypów Salmonella w żywności
Autorzy:
Czajkowska, D.
Witkowska-Gwiazdowska, A.
Sikorska, I.
Data publikacji:
2003
Słowa kluczowe:
serotypy Salmonella w żywności
selektywne pożywki agarowe
Salmonella serotypes in foods
selective media
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Prowadzono badania pod kątem doboru selektywnych pożywek agarowych do wykrywania typowych i nietypowych serotypów Salmonella, które eliminowałyby w dużym stopniu wzrost towarzyszącej mikroflory przeszkadzającej w wykrywaniu chorobotwórczych bakterii. Stwierdzono, że agarowe podłoże XW jest idealne do wy-krywania typowych bakterii Salmonella. Podłoże z siarczynem bizmutu wg Wilson-Blaira umożliwia wykrycie laktozododatnich serotypów, a chromogenne podłoża SM ID i CHROMagar Salmonella - serotypów siarkowodoroujemnych (np. Salmonella Typhi). Czynniki selektywne zawarte w bulionach RVS i MKTTn zalecanych w normie PN-ENISO 6579:2002 w połączeniu z agarowym podłożem z siarczynem bizmutu w dużym stopniu hamowały wzrost Enterobacter agglomerans, Enterobacter cloaceae, Escherichia coli, Hafnia alvei and Citrobacter freundii. Maksymalne ograniczenie wzrostu P. aeruginosa odnotowano w wariantach łączących oba ww. buliony Z podłożem CHROMagar Salmonella. Podobny efekt w przypadku Pseudomonas mirabilis uzyskano przy połączeniu bulionów RVS lub MKTTn z XLT-4 lub CHROMagarem Salmonella.
The experiments were made to chose the selective media for the detection of typical and atypical Salmonella serotypes in foods. These media should the most effectively repress the growth of competing microflora disturbing the Salmonella detection. It was found that XLD Agar is an ideal medium for the detection of typical Salmonella strains. Bismuth sulfite agar according to Wilson Blaira allow to detect lactose-positive strains, and chromogenic media SM ID and CHROMagar Salmonella allow to detect hydrogen sulfide-negative strains (for example Salmonella typhi). Selective agents present in RVS and MKKTn broths (recommended by PN-ENISO 6579:2002 standard) as well as in bismuth sulphite agar inhibited effectivelly the growth of Enterobacter agglomerans, En-terobacter cloaceae, Escherichia coli. Hafnia alvei and Citrobacter freundii. The maximum limitation of Pseudomonas aeruginosa growth was observed after application of both above mentioned broths as well as CHROMagar Salmonella. The same effect for P. mirabilis in the combination of RVS or MKTTn broth wilk XLT-4 agar medium or CHROMagar Salmonella was obtained.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies