Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Liofilizacja piekarskiej kultury starterowej

Tytuł:
Liofilizacja piekarskiej kultury starterowej
Autorzy:
Dziugan, P.
Data publikacji:
2009
Słowa kluczowe:
liofilizacja piekarska
suszenie sublimacyjne
przeżywalność bakterii
materiały i metody badań
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W artykule przedstawiono wyniki badań liofilizacji piekarskiej kultury starterowej w warunkach półtechnicznych. Wyznaczono optymalne parametry suszenia sublimacyjnego, przy których drobnoustroje poddane liofilizacji zachowują wysoki stopień przeżywalności procesu. Najlepszą przeżywalność bakterii fermentacji mlekowej i drożdży uzyskano dla grubości warstwy materiału 10 mm i temperatury półek +30°C.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies