Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Zmiany kwasowości mrożonych owoców podczas przechowywania

Tytuł:
Zmiany kwasowości mrożonych owoców podczas przechowywania
Autorzy:
Pukszta, T.
Data publikacji:
2003
Słowa kluczowe:
mrożone owoce
zmiana kwasowości
statystyczna analiza wariancji (ANOVA)
frozen fruit
changes of acidity
statistical analysis of variance (ANOVA)
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem pracy było określenie wpływu temperatury i czasu zamrażalniczego przechowywania owoców na zmiany kwasowości ogólnej i pH. W czasie zamrażalniczego przechowywania owoców stwierdzono wzrost kwasowości ogólnej i obniżanie się wartości pH. Przeprowadzona statystyczna analiza wariancji (ANOVA) wyników uzyskanych w badaniach eksperymentalnych wykazała istotny wpływ temperatury i czasu zamrażalniczego przechowywania truskawek na zmiany kwasowości ogólnej i pH.
Characterize influence of temperature and storage time of frozen fruit on changes of generał acidity and power hydrogen was target of these researches. The increase in general acidity and decrease in power hydrogen values was observed during storage time. Carrying out statistical analysis of variance (ANOVA) on results obtained from experimental research showed decisive influence of temperature and storage time of strawberries on changes of general acidity and power hydrogen.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies