Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Trwałość biośmietany w zależności od warunków temperaturowych przechowywania

Tytuł:
Trwałość biośmietany w zależności od warunków temperaturowych przechowywania
Autorzy:
Cais-Sokolińska, D.
Pikul, J.
Data publikacji:
2001
Słowa kluczowe:
przechowywanie biośmietany
mikroflora
bio sour cream
storage
microorganisms
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Podwyższenie temperatury podczas przechowywania mlecznych produktów fermentowanych zdecydowanie skraca ich trwałość. Zbyt wysoka temperatura przechowywania prowadzi do przekwaszenia produktu, a także do zmiany liczby i proporcji mikroflory charakterystycznej i/lub dodatkowej. W pracy badano biośmietanę otrzymaną w warunkach przemysłowych, przechowywaną przez 3 tygodnie w zakresie temperatur chłodniczych od 5 do 7°C i od 9 do 11°C. Stwierdzono statystycznie istotne zmiany ocenianych wyróżników trwałości biośmietany zależnie od temperatury i czasu jej przechowywania.
Increase of temperature during storage of milk fermented products evidently decreases their shelf-life. Too high of storage temperature causes over acidification of these products and leads to changes in the number and proportions of characteristics and/or additional microorganisms. In this paper bio sour cream obtained in commercial conditions and stored for 3 weeks in various temperature at 5-7 °C and 9-ll°C was analyzed. The statistically significant changes of evaluated parameters connected with shelf-life of bio sour cream depending on temperature and storage time have been found.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies