Tytuł pozycji:
Trwałość biośmietany w zależności od warunków temperaturowych przechowywania
Podwyższenie temperatury podczas przechowywania mlecznych produktów fermentowanych zdecydowanie skraca ich trwałość. Zbyt wysoka temperatura przechowywania prowadzi do przekwaszenia produktu, a także do zmiany liczby i proporcji mikroflory charakterystycznej i/lub dodatkowej. W pracy badano biośmietanę otrzymaną w warunkach przemysłowych, przechowywaną przez 3 tygodnie w zakresie temperatur chłodniczych od 5 do 7°C i od 9 do 11°C. Stwierdzono statystycznie istotne zmiany ocenianych wyróżników trwałości biośmietany zależnie od temperatury i czasu jej przechowywania.
Increase of temperature during storage of milk fermented products evidently decreases their shelf-life. Too high of storage temperature causes over acidification of these products and leads to changes in the number and proportions of characteristics and/or additional microorganisms. In this paper bio sour cream obtained in commercial conditions and stored for 3 weeks in various temperature at 5-7 °C and 9-ll°C was analyzed. The statistically significant changes of evaluated parameters connected with shelf-life of bio sour cream depending on temperature and storage time have been found.