Tytuł pozycji:
Charakterystyka substancji dodatkowych stosowanych w przetwórstwie chłodzonego mięsa i przetworów mięsnych (część 1)
Wielu konsumentów zarówno w Polsce, jak i w innych krajach obawia się dodatków do żywności, zakładając, że nie są to substancje obojętne dla organizmu człowieka, a wręcz stanowiące zagrożenie dla jego zdrowia. Przeciętny konsument domaga się minimalizacji lub nawet zaniechania stosowania wszelkiego rodzaju dodatków. Często nie zdaje sobie sprawy, iż stosowanie niektórych substancji dodatkowych do żywności, jakkolwiek związane z pewnym ryzykiem zdrowotnym, zabezpiecza go przed większym zagrożeniem niż wynikałoby to z charakteru dodatku.
There is growing concern among consumers, both in Poland and abroad, about food additives, which are considered to carry a health risk. The average consumer demands a ban on all additives because in their opinion they pose a serious threat to health. However, they often do not realize that some of those substances, although associated with potential health hazards, provide food products with adequate protection against e.g. contamination.