Tytuł pozycji:
Możliwość zastosowania testów przyspieszonych w prognozowaniu trwałości zamrożonych warzyw
W artykule przeprowadzono ocenę możliwości zastosowania testów przyspieszonych do prognozowania trwałości zamrożonych warzyw. Podstawą oceny było porównanie wyników badań przechowalniczych z wynikami testów przyspieszonych poddanych transformacji PSL (Practical Storage Life)w zapisie liniowym oraz kwadratowym. Wyznacznikiem poziomu jakości zamrożonych produktów spożywczych pochodzenia roślinnego była ocena sensoryczna wykonana metodą punktową. Weryfikacja badanych modeli wykazała możliwość zastosowania testów przyspieszonych w prognozowaniu trwałości wskazując jednocześnie większą uniwersalność modelu liniowego.
An estimation of the possibilities of using the accelerated tests for predicting the life of frozen vegetables has been made. The basis for such estimation was an analysis of making a comparison of the effects of research into keeping capacity with the results of the quickened tests subjected to the PSL (Practical Storage Life) transformation in the approach of the linear and square system. Estimation was the determinant of the quality level of the frozen plant food products by using both a sensory-based estimation- and a point-by-point method. The verification of analyzed models proved the chance to apply the said quickened tests in predicting the life of frozen food, showing bigger universality of the linear model at the same time.